1

Uitvaart in Griekse sfeer

Griekse melancholische muziek en Limburgse meezingers, ze hield er zo van! Ze wilde haar uitvaart in Griekse sfeer.

We hebben de playlist van Elise al aan staan. We bereiden de theaterzaal van het Beauforthuis voor op haar laatste afscheid. De Franse bistro tafeltjes zijn in groepjes bij elkaar gezet. In het midden staan foto’s op kleine houdertjes. Er staan vaasjes met gemengde bloemen. In de karaffen water en op de schalen Limburgse vlaai.

Ik vraag hulp bij het plaatsen van de oude perentak, gegoten in beton. Daar kunnen straks alle vrienden en familieleden een kaartje ophangen. Op het kaartje hun wens of gedachte aan Elise. Zo wordt ze tijdens het afscheid omgeven door warme en liefdevolle woorden maar ook door de lichtjes die op het grote rode hart geplaatst zullen worden.

Vijf minuten voordat de afscheidsceremonie begint ga ik naar de familie. Ik vraag ze om uit een gemengde bos gekleurde bloemen er een te pakken. Bij binnenkomst in de zaal lopen ze naar de kist en leggen daar de bloem op die ze voor haar hebben uitgekozen. Haar schoondochter zet er ook een klein vaasje met haar favoriete sneeuwklokjes op. Haar zoons zetten daarbij het tegeltje wat altijd bij haar in huis hing. Daarop staat de tekst “Een blij gezicht opent alle harten”

De aanwezigen is slechts een kleine groep van de mensen wier harten die zij door haar vrolijkheid en optimisme had geopend. Elise raakte harten op alle leeftijden en in alle omstandigheden. Haar lijf werd ouder maar haar humor en snelheid van geest bleef altijd jong en ad rem.

Haar afscheid belichaamde veel facetten van wie ze was en hoe men haar wilde herinneren. Er werd gelachen, gezongen en geproost. Elise ging altijd als laatste bij elke bijeenkomst of feestje weg. En daarom werd ze ook nu pas aan het eind van de borrel uitgedragen. Op schouders gedragen door haar twee jongens en haar kleinkinderen. Uitgezwaaid door al haar familie en vrienden.

Drie maanden later neemt de oudste zoon haar as mee naar Kreta waar zijn broer woont. Op de achtergrond klinken dan ook weer de Griekse klanken. Dezelfde muziek die ook tijdens haar afscheid te horen was. En in het bijzijn van haar twee jongens, haar schoondochters en kleinkinderen wordt ze in Kreta uitgestrooid. Zo is ze weer dicht bij hen.

Wellicht ben je opgegroeid in Nederland maar heb je een andere achtergrond die je graag terug wil laten zien tijdens je afscheid. Dit kan en willen wij graag voor je regelen. Neem hiervoor contact op met ons.

Andere verhalen

De zon weerkaatst zijn licht op het gladde en de diepblauwe oppervlakte van het water.Omringende bergtoppen zijn bedekt met poedersneeuw. De omgeving is sprookjesachtig met al z’n landhuizen en kastelen. Wij bevinden ons in Villa St. Charles Hall ...
Twee broers zitten naast het bed en kijken naar hun moeder. Sinds een aantal dagen ligt zij in coma. Het zal niet lang meer duren voordat deze lieve vrouw en moeder van drie volwassen zoons zal komen te overlijden. Herinneringen worden opgehaal...