Heft in eigen hand

Heft in eigen hand

“Als het niet meer leuk is moet je stoppen”. Daar was hij heel duidelijk en vastbesloten in.
En zijn zelfstandigheid en mogelijkheden namen elke dag af.
Een krachtige man die letterlijk alles met zijn eigen handen had opgebouwd.
Het resultaat zagen we toen we binnen gelaten werden in het huis dat hij 40 jaar geleden samen met de opvolger van Dudok had ontworpen en laten bouwen.

De datum en het tijdstip van overlijden was al bekend maar voordat het zover was wilde hij samen met zijn vrouw alles tot in de details met ons doornemen.
Eerst werd er uitgebreid gesproken over henzelf, hun kinderen, het ziekteverloop en zijn definitieve keuze. Mooie gesprekken waarin ook veel werd gelachen. Vooral door hem. In alles hoorde en zag je zijn humor. We vergeten nooit zijn ondeugende blik toen hij zijn keuze van bloemen aangaf, wetende dat die op dat moment niet bloeiden en nauwelijks te verkrijgen zijn. Hij vond dat een leuke uitdaging voor ons. En dan verrassing op het gezicht van zijn vrouw toen ze zag dat het toch was gelukt om deze bloemen in alles terug te laten komen tijdens zijn afscheid.

Een afscheid wat plaatsvond in de bossen van Baarn in een prachtige lichte ruimte en waar op het landgoed, vlak bij de wensboom een stenen spiraal staat. Het symbool van geboorte en wedergeboorte, van leven en verbinden, van loslaten van het vertrouwde en weer herboren worden.

Wat een prachtige plek om afscheid te nemen van zo’n innemende man die wist wanneer het voor hem tijd was om los te laten.

Andere verhalen

Twee broers zitten naast het bed en kijken naar hun moeder. Sinds een aantal dagen ligt zij in coma. Het zal niet lang meer duren voordat deze lieve vrouw en moeder van drie volwassen zoons zal komen te overlijden. Herinneringen worden opgehaal...
Als we binnenkomen lopen we direct naar het bed waar ze het leven heeft losgelaten. Ze heeft een rond bleek gezicht en haar hoofd ligt diep in het kussen verzonken. Haar uitdrukking is moe maar ontspannen. Wij weten niet hoe ze eruit zag voordat z...