Afscheid zonder woorden

Afscheid zonder woorden

Langzaam komen de familieleden en vrienden binnen en nemen in stilte plaats op de kussens die op de grond liggen uitgestald. In het midden van de ruimte staat de kist die is bedekt met witte kaarsen en bloemen. De focus vandaag is het naar binnen keren en stil te staan bij onze connectie met de overledene.
Dan klinken de diepe tonen van de gongs en de klankschalen. De troostende melodieën en de magische klanken van de tongue drums en ontspant langzaam de geest. De ogen gesloten. We luisteren naar de klanken en ontdekken de stilte achter de geluiden. De live muziek maakt het afscheid bijzonder en intiem, troostend, zonder woorden. Dan ebben langzaam de geluiden weg en is er alleen nog de stilte. In dit moment wordt de aanwezigen gevraagd om de overledene in herinnering te nemen en haar in gedachten liefdevol naar het licht te begeleiden.
Bij binnenkomst heeft iedereen een handgemaakt koperen fluisterklokje ontvangen en een geurkaartje met natuurlijke en samengestelde geuren die passen bij het leven van de overledene. De geuren helpen uitdrukking te geven aan woorden van de persoonlijke herinnering. Als iedereen er aan toe is, schrijven de aanwezigen hun wens aan de overledene op het geurkaartje.
Langzaam staat iedereen op en verplaatst zich naar buiten. Familie en vrienden dragen de kist door de haag naar de wensboom naast de vijver. De overige gasten volgen, de fluister klokjes zachtjes zingend in de wind. Als we de hoek omgaan ontwaart zich de wensboom in het stralende zonlicht. Naast de boom klinkt een lied, gezongen door een zangeres die zich akoestisch laat begeleiden door de gitaar. Als in trance lopen de gasten naar de wensboom om hun mooiste wens in de boom achter te laten.
De stilte is nog voelbaar als de aanwezigen het leven vieren op het buitenterras, voorzien van vuurkorven en de aanwezigheid van hapjes en drankjes waar de overledene zo van hield.
Later die middag ontvangt iedereen een mooi zakje met daarin de herdenkingsparfum, samengesteld uit de op deze dag gebruikte geuren, ter herinnering aan het prachtige gezamenlijke afscheidsmoment, een afscheid zonder woorden.

Wilt u meer lezen over de door Cavalli uitgevoerde uitvaarten? Lees hier dan de andere verhalen.

Andere verhalen

Heerlijk vinden ze het allemaal, wandelen in de omgeving, waar ze ook zijn, tijdelijk verblijven of wonen. Gewoon wandelen en in alle rust kijken naar de verschillende bewoners, de bijzondere gebouwen, het komen en gaan van de fietsers die allemaa...
Deze lieve pientere vrouw van 96 jaar, wilde naar eigen zeggen niet verder aftakelen en uit het leven stappen nu het nog relatief goed met haar ging. “Ik voel dat mijn leven compleet is en ik ben klaar om te sterven”, zei ze meerder...