Uitvaart in het buitenland

Uitvaart in het buitenland

De zon weerkaatst zijn licht op het gladde en de diepblauwe oppervlakte van het water. De omringende bergtoppen zijn bedekt met poedersneeuw. De omgeving is sprookjesachtig met al z’n landhuizen en kastelen. Wij bevinden ons in Villa St. Charles Hall aan het meer van Luzern in Zwitserland en zijn bezig met de voorbereidingen van de afscheidsbijeenkomst. Een prachtige Villa uit 1895 die de allure uitstraalt die de familie vond passen bij de overledene. Grote weelderige beklede zalen vol met antieke meubels, pompeuze vazen en tapijten. Een grote verbindende trap met rode loper, in het midden van de ontvangsthal, die in een grote elegante bocht ooit de bewoners naar de rechter en linkervleugel bracht.
Samen met de mensen van de techniek, de bloemist, de catering en het personeel van de villa zijn we druk bezig om alles klaar te zetten.

De samenwerking met de verschillende leveranciers verloopt fantastisch maar heeft wel zijn weg moeten vinden in de afgelopen dagen. In Zwitserland is de manier waarop wij het afscheid vormgeven volledig onbekend. Het is voor hen gebruikelijk, om direct na het overlijden, het lichaam over te brengen naar het gebouw dat bij de begraafplaats en het crematorium van de stad hoort. Hier wordt al heel snel overgegaan tot begraven of cremeren. De crematie vindt plaats zonder aanwezigheid van familie en/of vrienden. Een paar dagen na een crematie komen de nabestaande bijeen in de aula van het crematorium, waar ze in aanwezigheid van de urn, afscheid kunnen nemen van hun dierbare.

Een afscheidsbijeenkomst op een externe locatie in het bijzijn van de kist met de overledene, samen met muziek, foto’s, speeches, rituelen, eten en drinken, is voor hen bijna ondenkbaar maar niet onmogelijk. De wet zegt hier namelijk niets over.
De grootste uitdaging voor ons was het vinden van leveranciers die met ons mee wilden bewegen in een voor hen onbekende invulling van een afscheidsbijeenkomst. In het Duits informeerden wij hen over de manier waarop wij werken en de dag vorm wilden geven. Met als uitgangspunt dat we er met elkaar voor gingen zorgen dat alles vlekkeloos, respectvol, sfeervol en mooi zou verlopen. Dat alles in het teken zou staan van het leven wat de overledene geleid heeft en weergeeft wie hij was en wat hij voor anderen betekend heeft.

En zo werd de overledene op de dag van het afscheid binnengedragen in de mooie historische villa aan het meer van Luzern. Begeleid door prachtige muziek en beelden en in aanwezigheid van de vele dierbaren.

Andere verhalen

Heerlijk vinden ze het allemaal, wandelen in de omgeving. Waar ze ook zijn, tijdelijk verblijven of wonen, gewoon wandelen en in alle rust kijken naar de verschillende bewoners, de bijzondere gebouwen, het komen en gaan van de fietsers die allemaa...
Om haar liefde voor bloemen te combineren met een ieders liefde vóór haar, als ware het een omarming van bloemen, wordt voorafgaand aan het afscheid van deze mooie vrouw, in alle rust en onder begeleiding van haar favoriete muziek, de tijd genomen...