Uitvaart in het buitenland

Uitvaart in het buitenland

De zon weerkaatst zijn licht op het gladde en de diepblauwe oppervlakte van het water.Omringende bergtoppen zijn bedekt met poedersneeuw. De omgeving is sprookjesachtig met al z’n landhuizen en kastelen. Wij bevinden ons in Villa St. Charles Hall aan het meer van Luzern in Zwitserland. En zijn bezig met de voorbereidingen van de afscheidsbijeenkomst. Een prachtige Villa uit 1895 die de allure uitstraalt die de familie vond passen bij de overledene. Grote weelderige beklede zalen vol met antieke meubels, pompeuze vazen en tapijten. Er loopt een grote verbindende trap met rode loper, in het midden van de ontvangsthal. Deze bracht ooit de bewooners in een grote elegante bocht naar de rechter en linkervleugel. Samen met de mensen van de techniek, de bloemist, de catering en het personeel van de villa zijn we druk bezig om alles klaar te zetten.

De samenwerking met de verschillende leveranciers verloopt fantastisch maar heeft wel zijn weg moeten vinden in de afgelopen dagen. In Zwitserland is de manier waarop wij het afscheid vormgeven volledig onbekend. Het is voor hen gebruikelijk, om direct na het overlijden, het lichaam over te brengen naar het gebouw dat bij de begraafplaats en het crematorium van de stad hoort. Hier wordt al heel snel overgegaan tot begraven of cremeren. De crematie vindt plaats zonder aanwezigheid van familie en/of vrienden. Een paar dagen na een crematie komen de nabestaande bijeen in de aula van het crematorium. Hier kunnen zij in aanwezigheid van de urn, afscheid kunnen nemen van hun dierbare.

Een afscheidsbijeenkomst organiseren op een externe locatie in het bijzijn van de kist met de overledene, is voor hen bijna ondenkbaar maar niet onmogelijk. De wet zegt hier namelijk niets over.
Onze grootste uitdaging was het vinden van leveranciers die met ons mee wilden bewegen in een voor hen onbekende invulling van een afscheidsbijeenkomst. In het Duits informeerden wij hen over de manier waarop wij werken en de dag vorm wilden geven. Met als uitgangspunt dat we er met elkaar voor gingen zorgen dat alles vlekkeloos, respectvol, sfeervol en mooi zou verlopen. Dat alles in het teken zou staan van het leven wat de overledene geleid heeft en weergeeft wie hij was en wat hij voor anderen betekend heeft.

En zo werd de overledene op de dag van het afscheid binnengedragen in de mooie historische villa aan het meer van Luzern. Begeleid door prachtige muziek en beelden en in aanwezigheid van de vele dierbaren.

Lees hier meer verhalen over de sfeervolle uitvaarten van Cavalli Uitvaartbegeleiding.

Andere verhalen

De rouwauto rijdt het talud op bij de naastgelegen Kompaszaal. De zon staat hoog aan de hemel en met de blauwe lucht hebben wij een prachtig uitzicht over het IJ. Alle familieleden staan de overledene op te wachten om hem via een achteringang van ...
Daar wilden de vier zussen bij hun overleden moeder zijn. “Het Boshuisje” met een intieme opbaarruimte omgeven door de rust en schoonheid van de natuur.In de kleine zitkamer naast de openhaard, kwamen de herinneringen, de tranen, maar ook de gliml...