In de bergen van Tsjechië

In de bergen van Tsjechië

93 jaar oud is ze geworden. Deze geliefde vrouw die werd omringd door de liefdevolle zorg van de medewerkers van het verzorgingstehuis.

Tijdens de uren dat wij in haar kamer verblijven komen diverse verzorgers afscheid van haar nemen. Zoveel jaren was ze onderdeel van hun leven en andersom.

Deze vrouw was altijd lief, zorgzaam en belangstellend naar anderen en droeg haar leeftijd met verve. Ze werd geboren in een klein dorpje in de bergen in toenmalig Tsjech-Slowakije in een liefdevol gezin. Het huis was omringd door wilde bloemen en het geurde er in het voorjaar altijd heerlijk. In de winter was het koud en lag er sneeuw. Al op jonge leeftijd vertrok zij naar de grote stad en ontmoette daar de liefde van haar leven, waar ze later ook mee trouwde. Samen kregen zij twee kinderen.

Omdat haar man zich niet wilde onderwerpen aan het communistische regime, ontvluchtte hij samen met zijn gezin hun land om zich te vestigen in Nederland.

Langzaam vonden zij hier hun weg. Ze was een harde werkster en een familie vrouw.

Zij en haar man hadden een gelukkig leven samen, totdat hij 3,5 jaar geleden overleed.

De laatste jaren verlangde ze erg terug naar Tsjechië, haar geboorteland waar haar zus nog woonde. Beiden leeftijden lieten het echter niet meer toe elkaar te bezoeken. Ook praatte ze hoofdzakelijk nog Tsjechisch wat haar communicatie met anderen bemoeilijkte. Gelukkig werd ze omringd door haar zonen en kleinzonen die er gezamenlijk met haar het beste van wisten te maken.

Een ding stond voor haar vast. Na haar dood worden de urnen met as van haar en haar man samengevoegd en teruggebracht naar het dorpje waar het ooit voor haar begon en worden uitgestrooid over de bergen en wilde bloemen waar ze vroeger zo van hield. En zo zal geschieden…

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Andere verhalen

Ik sta voor de deur van een klein sfeervol volkshuisje in het oude centrum van De Bilt. Een aantal dagen daarvoor was ik al gebeld door de oudste zoon, die opdracht had gekregen van zijn broer en zus, om voor zijn zieke vader op zoek te gaan naar ...
Heerlijk vinden ze het allemaal, wandelen in de omgeving. Waar ze ook zijn, tijdelijk verblijven of wonen, gewoon wandelen en in alle rust kijken naar de verschillende bewoners, de bijzondere gebouwen, het komen en gaan van de fietsers die allemaa...