In de bergen van Tsjechië

In de bergen van Tsjechië

93 jaar oud is ze geworden. Deze geliefde vrouw die werd omringd door de liefdevolle zorg van de medewerkers van het verzorgingstehuis.

Tijdens de uren dat wij in haar kamer verblijven komen diverse verzorgers afscheid van haar nemen. Zoveel jaren was ze onderdeel van hun leven en andersom.

Deze vrouw was altijd lief, zorgzaam en belangstellend naar anderen en droeg haar leeftijd met verve. Ze werd geboren in een klein dorpje in de bergen in toenmalig Tsjech-Slowakije in een liefdevol gezin. Het huis was omringd door wilde bloemen en het geurde er in het voorjaar altijd heerlijk. In de winter was het koud en lag er sneeuw. Al op jonge leeftijd vertrok zij naar de grote stad en ontmoette daar de liefde van haar leven, waar ze later ook mee trouwde. Samen kregen zij twee kinderen.

Omdat haar man zich niet wilde onderwerpen aan het communistische regime, ontvluchtte hij samen met zijn gezin hun land om zich te vestigen in Nederland.

Langzaam vonden zij hier hun weg. Ze was een harde werkster en een familie vrouw.

Zij en haar man hadden een gelukkig leven samen, totdat hij 3,5 jaar geleden overleed.

De laatste jaren verlangde ze erg terug naar Tsjechië, haar geboorteland waar haar zus nog woonde. Beiden leeftijden lieten het echter niet meer toe elkaar te bezoeken. Ook praatte ze hoofdzakelijk nog Tsjechisch wat haar communicatie met anderen bemoeilijkte. Gelukkig werd ze omringd door haar zonen en kleinzonen die er gezamenlijk met haar het beste van wisten te maken.

Een ding stond voor haar vast. Na haar dood worden de urnen met as van haar en haar man samengevoegd en teruggebracht naar het dorpje waar het ooit voor haar begon en worden uitgestrooid over de bergen en wilde bloemen waar ze vroeger zo van hield. En zo zal geschieden…

Andere verhalen

Het is een warme en zonnige dag. “Het voelt alsof we in een vakantiehuisje zijn” zegt de dochter van de overledene. Over een uurtje komen de vrienden naar het idyllisch gelegen huisje midden op het landgoed. We zetten een lekker relaxed muziekje a...
Zij pakt de fotolijst van de kist en drukt deze stevig tegen zich aan. Zij wil hem nog niet loslaten. Ze wil hem nog zo graag vasthouden en in haar armen nemen. Ze zit in haar rolstoel vlak bij de kist van haar man. Het laatste moment dat ze samen...