In de bergen van Tsjechië

In de bergen van Tsjechië

93 jaar oud is ze geworden. Deze geliefde vrouw die werd omringd door de liefdevolle zorg van de medewerkers van het verzorgingstehuis.

Tijdens de uren dat wij in haar kamer verblijven komen diverse verzorgers afscheid van haar nemen. Zoveel jaren was ze onderdeel van hun leven en andersom.

Deze vrouw was altijd lief, zorgzaam en belangstellend naar anderen en droeg haar leeftijd met verve. Ze werd geboren in een klein dorpje in de bergen in toenmalig Tsjechisch-Slowakije in een liefdevol gezin. Het huis was omringd door wilde bloemen en het geurde er in het voorjaar altijd heerlijk. In de winter was het koud en lag er sneeuw. Al op jonge leeftijd vertrok zij naar de grote stad en ontmoette daar de liefde van haar leven, waar ze later ook mee trouwde. Samen kregen zij twee kinderen.

Omdat haar man zich niet wilde onderwerpen aan het communistische regime, ontvluchtte hij samen met zijn gezin hun land om zich te vestigen in Nederland.

Langzaam vonden zij hier hun weg. Ze was een harde werkster en een familie vrouw.

Zij en haar man hadden een gelukkig leven samen, totdat hij 3,5 jaar geleden overleed.

De laatste jaren verlangde ze erg terug naar Tsjechië, haar geboorteland waar haar zus nog woonde. Beiden leeftijden lieten het echter niet meer toe elkaar te bezoeken. Ook praatte ze hoofdzakelijk nog Tsjechisch wat haar communicatie met anderen bemoeilijkte. Gelukkig werd ze omringd door haar zonen en kleinzonen die er gezamenlijk met haar het beste van wisten te maken.

Een ding stond voor haar vast. Na haar dood worden de urnen met as van haar en haar man samengevoegd en teruggebracht naar het dorpje waar het ooit voor haar begon en worden uitgestrooid over de bergen en wilde bloemen waar ze vroeger zo van hield. En zo zal geschieden…

Wilt u meer lezen over de door Cavalli uitgevoerde uitvaarten? Lees hier dan de andere verhalen.

Andere verhalen

Op de krachtige en vrolijke geluiden van de blazers wordt de houten draagbaar met daarop de bont versierde kist door de 6 dragers opgepakt.Gekleed in mooie pakken met stoere hoedjes en diagonaal over het colbert een paarse sjerp met een tropische ...
We zijn in het appartement van het verzorgingstehuis. Als we om ons heen kijken zien we een bonte verzameling van schilderijtjes en verzamelobjecten van hoofdzakelijk poezen. We zien ze terug op schilderijen, als beeldjes en knuffels en afgebeeld ...