Cavalli-uitvaart - Laatste dans

Haar laatste dans

Op de krachtige en vrolijke geluiden van de blazers wordt de houten draagbaar met daarop de bont versierde kist door de 6 dragers opgepakt.Gekleed in mooie pakken met stoere hoedjes en diagonaal over het colbert een paarse sjerp met een tropische bloem.

Daaraan voorafgaand ontmoet ik ze op de parkeerplaats waar ze zich aan het voorbereiden zijn.

Mijn verbazing is groot wanneer de voorloper van de dragers een fles rum aan zijn mond zet. Meteen schieten er allerlei gedachten door mijn hoofd en ben ik al een opmerking aan het voorbereiden. Dit proces wordt abrupt onderbroken als vervolgens de alcoholische vloeistof luid uitgespuugd en verneveld wordt over de ruggen van de mede dragers. Er wordt mij verteld dat het Palm is, witte Rum met 81% alcohol. Deze wordt traditioneel gebruikt om de schouders en nek van de dragers te reinigen.

Terwijl de mensen blijven binnenkomen, elkaar vastpakken en begroeten, wordt het zingen door de dragers ingezet. Liederen die de de kinderen van de overledene uitgekozen hebben. Al zingend lopen ze naar de kist waar ze de dag daarvoor in kleurrijke Afrikaanse kleding was overgelegd. De binnen en buitenkant van de kist door haar broer, kinderen en kleinkinderen volledig met verschillende stoffen bekleed. Rondom haar lichaam en in haar handen liggen spullen met een speciale betekenis die bij haar horen. Een vrolijke en mooie vrouw die te jong zou komen te overlijden. Maar bij ons laatste gesprek vertelde dat ze daar helemaal niet bang voor was. Ze gaf toen ook aan dat tijdens haar afscheid de muziek centraal moet staan. Ze wilde daar dan haar laatste dans maken.

Langzaam loopt iedereen achter de kist aan, die in het ritme van de muziek meelift op de schouders van de dragers. Het is een vrolijk en troostrijke dans tot aan het moment dat ze zijn aangekomen bij de plek waar de afscheidsbijeenkomst zal plaatsvinden. Het dansen gaat over in het langzaam wiegen van de kist. Na nog een aantal laatste liefdevolle bewegingen, zoals een moeder haar kind wiegt, wordt ze neergezet en komt ze stil te staan.

Haar laatste wens, haar laatste dans.

Lees hier de andere verhalen van Cavalli Uitvaartbegeleiding.

Andere verhalen

Twee broers zitten naast het bed en kijken naar hun moeder. Sinds een aantal dagen ligt zij in coma. Het zal niet lang meer duren voordat deze lieve vrouw en moeder van drie volwassen zoons zal komen te overlijden. Herinneringen worden opgehaal...
Langzaam rijdt de rouwauto naar het theater in Austerlitz. De regen valt met bakken uit de hemel. Alsof ook daar wordt gehuild om het verlies van deze markante man. Dagen is hij bij haar geweest, opgebaard in hun lichte appartement dat uitkijkt op...