De laatste verzorging van een vriend

De laatste verzorging van een vriend

Totaal verslagen is de familie als ik arriveer. Ik sta in de hal van een appartement vol verdriet. De komende dagen zal ik heel intensief contact hebben met deze familie, die ik zo goed ken. Het afscheid van haar man.
Wat ben ik dankbaar dat ik er juist nu voor haar kan zijn.
Na een lange periode waarin het steeds minder goed met hem ging, is haar man thuis overleden en ligt nu in de slaapkamer. Ik probeer alle stappen die er genomen moeten worden zo rustig mogelijk aan de familie uit te leggen. Samen met zijn echtgenote doe ik de laatste verzorging. Je geliefde aanraken en verzorgen geeft veel voldoening en troost. Zij wast hem met heel veel liefde, streelt hem, kust hem en praat tegen hem.
De kleding wordt door haar, hun dochter en kleindochter uitgezocht. Met aandacht trekt ze sokken, broek, overhemd en trui bij haar geliefde aan. Ze doet als laatste nog even de boord van zijn overhemd goed, alles moet perfect zitten.
Het raakt me, zoveel liefde voor deze man en zoveel verdriet.
De echtgenote waakt over hem als een leeuwin. Opgebaard in hun slaapkamer begint de rauwe werkelijkheid langzaam door te dringen.
Ze gaat verder zonder haar grote liefde, het is zwaar, maar ze gaat het redden deze lieve dappere vrouw. Gesteund door haar kinderen en kleinkinderen en iedereen die haar en haar man een heel warm hart toe dragen, waaronder ik zelf.
Dag lieve vriend, rust zacht

Andere verhalen

De rouwauto rijdt het talud op bij de naastgelegen Kompaszaal. De zon staat hoog aan de hemel en met de blauwe lucht hebben wij een prachtig uitzicht over het IJ. De familie staat de overledene op te wachten om hem via een achteringang van een loo...
“Als het niet meer leuk is moet je stoppen”. Daar was hij heel duidelijk en vastbesloten in.En zijn zelfstandigheid en mogelijkheden namen elke dag af.Een krachtige man die letterlijk alles met zijn eigen handen had opgebouwd.Het resultaat zagen w...